Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



 
3.19 MB
2010-07-08 13:23:32
 Zalai Hírlap 2010 07 08 157sz 13old - Helytörténet az interneten.jpg
 

image/jpeg
Nyilvános Nyilvános
261
737
Zalai Hírlap 2010. július 8. 157. szám 13. oldal - Helytörténet az interneten

A cikk szövege:

Helytörténet az interneten
ADATBÁZIS Ötszáz címmel kapcsolatos érdekességek kaptak benne helyet
Virtuálisan lapozva a könyvet a város régi térképét látjuk
Nagykanizsa (sza) - Hol és mit találhatunk Nagykanizsán? Erre a kérdésre ad választ egy honlap, melyet a Halis István Városi Könyvtár szakemberei Tarnóczky Attila helytörténész anyagaival töltöttek fel.
Az internet egyik képessége, hogy szinte korlátlan mennyiségű adathalmazt lehet feltölteni rá, s egyúttal a nagyközönség által elérhetővé tenni. Ezt használta ki Tarnóczky Attila nagykanizsai helytörténész és a Halis István Városi Könyvtár, amikor megalkotta a holmi.nagykar.hu című weboldalt, melyen a dél-zalai jellegzetes és nevezetes épületeiről, helytörténeti emlékeiről olvasható sok érdekesség, mindez rengeteg fotóval illusztrálva.
- Annak idején, amikor a város nevezetesebb épületeinek történetét kutattam, hogy azokon helytörténeti táblákat helyezhessünk el, óriási ismeretanyagot sikerült felhalmoznom - magyarázta Tarnóczky Attila. - Emellett immár nyolc-kilenc éve folyamatosan fényképezem a város régi házait, de a Thúry György Múzeum segítségével számos reprodukció is a birtokomba került, melyek megőrizték a nagykanizsai épületek múlt század eleji, vagy még azt megelőző időszakbeli látványát.
Az internet egyik sajátossága, hogy az elektronikus publikációknak igazából nincs méretbeli korlátja - tette hozzá Czupi Gyula könyvtárigazgató. Ezt kihasználandó a Halis István helytörténész nevét viselő kanizsai intézmény kialakította a Tarnóczky Attila által összegyűjtött anyagoknak helyt adó honlapot. A teljesen nyilvános adatbázist igyekeztek a modern kor követelményeinek megfelelően kialakítani: szemre esztétikus weblapot készítettek, melyen a látvány kedvéért még akár bele is lehet lapozni Tarnóczky Attila könyvébe - igaz, jelenleg
csak egy térkép tekinthető meg abban. A könyvtár igazgatója úgy vélte: Tarnóczky Attila munkája nyomán rendkívüli értékhez jutott Nagykanizsa.
Az adatbázisba mintegy 500 Nagykanizsán és a város környékén található cím, valamint 2900 kép került be. Lehet tehát érdekességeket olvasni Kámáncspusztáról, de
arról is, hogy kinek a nevét viselte egykor a református templomnak helyet adó Kálvin tér - aki nem tudná, annak eláruljuk: Mussoliniét...
- Mindez igazából önkényesen lett összeválogatva, senki nem befolyásolta, hogy mely címek kerüljenek be a hol-mi adatbázisba - tette hozzá Tarnóczky Attila. -Nemcsak az épületek történetét sikerült rögzíteni, hanem különböző érdekességeket is: például korabeli újságírók glosszáit és cikkeit is, melyek olvasmányosabbá teszik az egész honlapot. Reményeink szerint nagyon sokan merítenek majd ebből az adatbázisból információkat, akár csak pusztán kíváncsiságból, akár tanulmányaikhoz, vagy munkájukhoz segítségként.
Adatok a múlt századok ködéből
Bár Tarnóczky Attila rendkívül alapos munkát végzett, helyenként ő sem tudta felderíteni az épületek pontos történetét. A Batthyány utca 4. számú háznál még azt is felkutatta, hogy a hajdanán 5. sorszámmal értékesített
uradalmi fundust három személy vásárolta meg -ám hogy ki emelte az épületet, arra nem sikerült pontos választ adnia. Mint írta: „akár Koch Mihály ügyvéd is építhette, de csak az biztos, hogy 1860-ban a ház már állt".
A Csengery utca eleién látható volt biztosítópalota természetesen megtalálható az adatbázisban
A könyvtár által létrehozott honlapon névmutató segíti a munkát
Fotó: Szakony Attila

Insert failed. Could not insert session data.