Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



505. Nagykanizsa, Vécsey Zsigmond utca

 

•Az utcát 1913-ban alakították ki (akkor még Mező utcának hívták), majd 1914-ben Vécsey Zsigmondról, a város nem sokkal korábban meghalt polgármesteréről elnevezve átadták rendeltetésének.

 

Kilátás az elemi iskola emeletéről az 1930-as évek közepén
(Írhatnék belátást is, mert az új strand igencsak magas fallal övezve készült. Azt a járókelők azon része ellen emelték, akik szívesen töltötték volna a kerítés mentén szabadidejüket: szemlélődéssel. Utóbb felülre szögesdrót is került. Ezt már nem a kukkolni, hanem a bliccelni vágyók akadályának szánták.)
 

506. Nagykanizsa, Vécsey utca 4.

 

•A város új elemi iskolájának épületét 1930 őszén avatták fel.

 

   

A homlozat terve
(Dr. Károlyi Attila gyűjteményéből.)
 

Az intézmény legelső diákjai

(Béres Sándor jóvoltából.)

 

Ketting Klára 1940-es képe

(indafoto.hu)

 

1954

(Pék Pál hagyatékából.)

 

A közoktatásügyi miniszter megbízásából Friedrich Lóránd budapesti műépítész tervezte nyolc tanteremmel, emeletén igazgatói, földszintjén gondnoki lakással.

 

 

Friedrich Lóránd

(1891-1946)

 

  

 

2017

 

Az építést Kalmár Zoltán cége végezte.

Elkészültével helyet kaptak a két polgári iskola épületéből 1929 őszén távozni kényszerülő elemi iskolai osztályok.
Az udvar hátsó szélén álló szárny nem része az eredeti beruházásnak. A tornaterem, az öltöző, a szertár és négy tanterem 1956-ban, 1957-ben készült társadalmi munkával, Széger Imre építőmester terve szerint.
 

507. Nagykanizsa, Vécsey utca vége

 

•Az új utca tette feltárhatóvá a Babochay (Gyár) utca és a köztemető közötti nagy területet. Így kezdődhetett itt meg 1942-ben a MAORT lakótelepének kialakítása. Ezt szükségessé tette, hogy a zalai olajmezők termelése felfutott, lakásokat kellett építeni a MAORT mérnökök, tisztviselők, munkások számára.

Elsőként az utca északi oldalán (ehhez a Sétakertből hasítottak ki területet) építettek két sorban tíz családi házat főtisztviselőiknek. Egyet öt szobával, kilencet néggyel.

 

Berkes József terve

 

Ezeken túl további 39 lakást terveztek – már szerényebb méretekkel – más alkalmazottaknak. Hamarosan elkészült a lakótelep azon része, amelyet a mai Papp Simon-sétány, a Vécsey utca, a MAORT utca, Olaj utca és a Gyulai Zoltán köz tárt fel.(Itt jegyzem meg, hogy a Papp Simon sétány nevét 1948 végén változtatták Tolbuchin sétányra, miután a MAORT-perben a nyugalmazott vezérigazgatót halálra ítélték. Bírái szerint Papp Simon [1886-1970] bűne „a demokratikus államrend megdöntésére irányuló bűncselekmény” volt.)
A kivitelezést Kalmár Zoltán cége végezte. Az építkezés ötszáz embernek biztosított munkát.
Természetesen a területet csatornázták. Igazi városi szenzációnak az számított, hogy az összes ház fűtését földgázvezetékről oldotta meg a MAORT.

 

Az építkezés után
(Az Olaj utca néhány háza.)
 

Az építkezés után

(Jobbra a Vécsey utca házai.)

 

       

 

A terület egy részének parkosítási munkái csak a háború után kezdődhettek el. A háború által félbeszakított építkezések 1946-ban folytatódtak. Az ideiglenes barakkokat lebontották, elkészítették a Gyulai köztől délre eső terület földszintes sorházait. (Az emeletes lakóházak jóval később, az 1960-as években épültek.)
A munkálatokat a MAORT építési és tervezési osztálya végezte Bősze Kálmán (1900-1969) irányításával.

Akkoriban sokan átvették az amerikaiak szóhasználatát és csak úgy emlegették a telepet, hogy a Kemp.

 

 

 

 

.


Insert failed. Could not insert session data.