Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Kategóriák

Weblapok

Deme László: Orsi és a tankok - https://katalogus.hivk.hu/cgi-bin/tlwww.cgi?show=b275947
Kalandos ​történet az igaz meséket kedvelőknek! A kisiskolások élete már 1956-ban sem volt könnyű, és Orsi ezt pontosan tudja. Pedig Orsi és az osztálytársai igyekeznek jól viselkedni, de ez elég nehéz, ha a felnőttek még az sem tudják eldönteni, hogy ki hozza karácsonykor az ajándékot, a Jézuska vagy az óriás fenyőfa, ráadásul az anyukája azt sem árulja el neki, hogy miért nem borotválhatja meg a barátnője plüssmaciját, az apukája pedig miért pusmog idegen bácsikkal a parkban. A sok furcsaság között már meg sem lepődik, hogy októberben lövik fel a tűzijátékot, amiről kiderül, hogy nem is tűzijáték, hanem a forradalmi harcok fényei. Ezután Orsi hihetetlen kalandokba keveredik. Óriási tankokkal néz farkasszemet, lyukas zászlókkal elegyedik szóba, és már nem is csoda, ha a romos éjjeli körúton barangolva még a macskakövek is panaszosan rányávognak. Deme László mesekönyve hol tréfásan, hol izgalmasan, hol meghatóan mutatja be 1956 eseményeit, tanulságos szórakozást nyújtva kicsiknek és nagyoknak.
Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben - https://katalogus.hivk.hu/cgi-bin/tlwww.cgi?show=b142216.2
Kevesen ​tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban? A Pagony új sorozatába, az Abszolút Töribe olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, szinte észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. Utazzunk bármilyen messze is a múltba, egy biztos: ezeket a könyveket abszolút jó olvasni!
Szablya Ilona – Anderson, Peggy King: A vörös csillag lehull - https://katalogus.hivk.hu/cgi-bin/tlwww.cgi?show=b126348
1956 ősze, Budapest. Isti, az alig tizennégyéves kamasz néhány hete még számháborúzó kisdiák – most a forradalom valóságos utcai harcainak résztvevője, fegyveres felkelő. Hogyan válik Isti szinte pillanatok alatt életeket mentő és kényszerűen életeket kioltó felnőtté, hogyan válik egykor elhurcolt s ’56 októberében megtört emberként szabaduló apja helyett is családfővé? Erről szól az Egyesült Államokban élő Szablya Ilona és a szerzőtárs, a sikeres gyermekkönyvírő Peggy King Anderson izgalmas regénye, amely a forradalom gyerekhőseinek állít emléket.

Insert failed. Could not insert session data.