Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.505. Nagykanizsa, Vécsey Zsigmond utca

 

•Az utcát 1913-ban alakították ki (akkor még Mező utcának hívták), majd 1914-ben Vécsey Zsigmondról, a város nem sokkal korábban meghalt polgármesteréről elnevezve átadták rendeltetésének.

 

Kilátás az elemi iskola emeletéről az 1930-as évek közepén
(Írhatnék belátást is, mert az új strand igencsak magas fallal övezve készült. Azt a járókelők azon része ellen emelték, akik szívesen töltötték volna a kerítés mentén szabadidejüket: szemlélődéssel. Utóbb felülre szögesdrót is került. Ezt már nem a kukkolni, hanem a bliccelni vágyók akadályának szánták.)
 

506. Nagykanizsa, Vécsey utca 4.

 

•A város új elemi iskolájának épületét 1930 őszén avatták fel.

 

   

A homlozat terve
(Dr. Károlyi Attila gyűjteményéből.)
 

Az intézmény legelső diákjai

(Béres Sándor jóvoltából.)

 

Ketting Klára 1940-es képe

(indafoto.hu)

 

1954

(Pék Pál hagyatékából.)

 

A közoktatásügyi miniszter megbízásából Friedrich Lóránt budapesti műépítész tervezte nyolc tanteremmel, emeletén igazgatói, földszintjén gondnoki lakással.

 

  

 

2017

 

Az építést Kalmár Zoltán cége végezte.

Elkészültével helyet kaptak a két polgári iskola épületéből 1929 őszén távozni kényszerülő elemi iskolai osztályok.
Az udvar hátsó szélén álló tornatermi szárny nem része az eredeti beruházásnak.
 

507. Nagykanizsa, Vécsey utca vége

 

•Az új utca tette feltárhatóvá a Babochay (Gyár) utca és a köztemető közötti nagy területet. Így kezdődhetett itt meg 1942-ben a MAORT lakótelepének kialakítása. Ezt szükségessé tette, hogy a zalai olajmezők termelése felfutott, lakásokat kellett építeni a MAORT mérnökök, tisztviselők, munkások számára.

Elsőként az utca északi oldalán (ehhez a Sétakertből hasítottak ki területet) építettek két sorban tíz családi házat főtisztviselőiknek. Egyet öt szobával, kilencet néggyel.

 

Berkes József terve

 

Ezeken túl további 39 lakást terveztek – már szerényebb méretekkel – más alkalmazottaknak. Hamarosan elkészült a lakótelep azon része, amelyet a mai Papp Simon-sétány, a Vécsey utca, a MAORT utca, Olaj utca és a Gyulai Zoltán köz tárt fel.(Itt jegyzem meg, hogy a Papp Simon sétány nevét 1948 végén változtatták Tolbuchin sétányra, miután a MAORT-perben a nyugalmazott vezérigazgatót halálra ítélték. Bírái szerint Papp Simon [1886-1970] bűne „a demokratikus államrend megdöntésére irányuló bűncselekmény” volt.)
A kivitelezést Kalmár Zoltán cége végezte. Az építkezés ötszáz embernek biztosított munkát.
Természetesen a területet csatornázták. Igazi városi szenzációnak az számított, hogy az összes ház fűtését földgázvezetékről oldotta meg a MAORT.

 

Az építkezés után
(Az Olaj utca néhány háza.)
 

Az építkezés után

(Jobbra a Vécsey utca házai.)

 

       

 

A terület egy részének parkosítási munkái csak a háború után kezdődhettek el. A háború által félbeszakított építkezések 1946-ban folytatódtak. Az ideiglenes barakkokat lebontották, elkészítették a Gyulai köztől délre eső terület földszintes sorházait. (Az emeletes lakóházak jóval később, az 1960-as években épültek.)
A munkálatokat a MAORT építési és tervezési osztálya végezte Bősze Kálmán (1900-1969) irányításával.

Akkoriban sokan átvették az amerikaiak szóhasználatát és csak úgy emlegették a telepet, hogy a Kemp.

 

 

 

 

.

 
/1